Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2021 13:06 - флексопечат
Автор: ganev1 Категория: Технологии   
Прочетен: 193 Коментари: 0 Гласове:
0



  ФЛЕКСОГРАФИЯ - ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ МЕТОДИ ЗА ПЕЧАТ НА ПЕРСОНАЛИЗИРАНИ ЕТИКЕТИ

Флексо печата е един от основните методи за печат в нашия производствен процес. Има много спецификации, които трябва да се вземат в предвид при този вид отпечатване. Нека да видим какво може да направи флексографският печат и защо продължава да бъде един от най-добрите начини за производство на персонализирани етикети.

 

Принципът на флексо печат
При флексо печата мастилата се прехвърлят върху материала посредством флексо печатни форми, монтирани на бързо въртящи се цилиндри. Тези форми са релефни, като зоната на изображението е издигнато над негативната зона. Формата взема мастилото от анилоксовата ролка и я прехвърля върху материала. Ролката е покрита с хиляди микроскопични сектори, които задържат определено количество мастило и го прхвърлят на печатната форма равномерно с еднаква дебелина и бързина. След като изображението е на материала, лентата преминава през сушилня, която позволява на мастилата да изсъхнат, преди повърхността да се докосне отново и зацапа.

image
 

Печатни форми
Печатните форми, които използваме, са изработени с екологична технология от нашии специалисти. Те се получават от фотополимерни материали, които се гравират с лазер в желаната резолюция и след това се проявяват до постигане на релеф. Резултатът е 3D флексо форма, която се изрязва до размера на изображението и се прикача към въртящия се цилиндър на флексо машината. Тази форма може да се използва най-малко една година и след това трябва отново да се произведе.

image
 

Мастила
За целите на флексографията се използват UV мастила и мастила на водна основа. Те съдържат още втвърдители и добавки от свързващи вещества, които подобряват свойствата на мастилото, като устойчивост на абразия, гъвкавост, оптична плътност и якост на цвета. Машините, които използваме, разполагат с 8 мастилени вани с възможност за отпечатване на 6 цвята от едната страна и 2 от другата страна на материала. За да се получи желания цвят, мастилата се смесват според каталога на Pantone и след това се тестват върху материала.

image
 

Щанци
За да се получи етикетът в определена форма, печатаната лента преминава през друга станция на машината, където се отрязва с цилиндрична гравирана матрица. Тази матрица обикновено е персонализирана (ние ги поръчваме от външна фирма) и има свойството да изрязва и прави перфорации. Отпадъчния материал се навива отделно и се изважда от машината, така че после лесно се отстранява етикета.

image
 

Материи
Материалите, които използваме за процеса на флексо печат за етикети, са предимно сатенпамук, полиестер, тафта, тивек, полипропилен, хартия, нетъкан материал и самозалепващи материали.

image
 

Процес на изпълнение
Работата с Флексо машина изисква професионални умения. Има някои специфики, които се научават с практиката. Основните задължения на оператора включват залепване на печатните форми, направата и зареждането на мастилата, тестване и наблъдаване по време на целия процес за неизправност, както и почистване на машината след всяка употреба.

image
 

Краен продукт

image




Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ganev1
Категория: Други
Прочетен: 1281
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031